zondag 13 januari 2013

Polijsten van roestvrij staal

De boot wordt geschilderd. In Elburg is men begonnen met het spuiten van de toplagen. Het resultaat toon ik in het volgende bericht.
Verschillende onderdelen liggen nu te wachten op montage. Onderdelen van onbehandeld teak, gelakt oregon pine of roestvrij staal, meestal verweerd. Het is niet fraai om de pas geschilderde boot te voorzien van dit materiaal. Dus wordt er geschuurd, gelakt en gepoetst. Maar wat te doen met roestvrij staal?

Op internet is een handleiding gauw gevonden. Op You Tube staan genoeg demonstratiefilmpjes. Maar meestal toont men professioneel en kostbaar gereedschap. Is er iets voordeligs wat goed bruikbaar is? Jazeker:

De plaatselijke "ijzerwarenwinkel" Dullaert Zutphen had o.a. deze set van Wolfcraft liggen. Daarmee kunnen we met een boormachine aan het werk. Let op: Niet te lichte hobbyboormachine gebruiken. Er is nogal wat zijwaartse druk nodig. De getoonde set heeft een sisalborstel en een katoenen lappenborstel en bijbehorende pastablokjes.

De behandeling van het rvs kent 4 stappen:

1. Voorslijpen met schuurpapier korrel 400
2. Voorpolijsten met de sisalborstel
3. Polijsten met de katoenen lappenborstel
4. Eventueel hoogglanspolijsten met flanel

Het resultaat na stap 3 is voor mij voorlopig voldoende. Het is een eenvoudig werk, maar reken wel op vuil. De polijstpasta geeft een vette smurrie die overal in gaat zitten. Polijsten thuis of op de boot betekent dus ook het heel goed beschermen van de omgeving.

Nog een internetsite met duidelijke informatie: De polijstwinkel

Succes!

1 opmerking: