zondag 13 april 2014

Met led meer licht.

Aan het begin van het nieuwe vaarseizoen een kort bericht. Neeltje heeft haar plekje in Ketelhaven weer ingenomen. Het leek in de voorgaande maand wel zomer. Hopelijk blijft het mooi en kunnen we in de komende weken weer volop genieten.


Neeltje op haar ligplaats in Ketelhaven op 12 april 2014

In de afgelopen winterperiode is weinig aan de boot gewerkt. Na de schilderbeurt in vorige winter en met veel vrije tijd in het vooruitzicht vanaf 2015 doen we het nu even rustig aan. Wat nog wel het vermelden waard is zijn de vervangingen van 12 volt TL-buizen en 12 volt gloeilampjes door led-armaturen. Het begon vorig seizoen in de kombuis. Nadat weer een TL-buisje de geest gaf besloot ik over te stappen op Led.


Toegepast zijn Led-armaturen van Allpa. Ik bestelde ze via internet bij Kok watersport in Rotterdam. De armaturen verbruiken minder stroom en geven veel meer licht. Dat werd zo'n succes dat ik in deze winter ook de 12 volt verlichting in de motorkamer heb vervangen, met dezelfde armaturen.


Hier zijn vier armaturen geplaatst. Voordeel van deze armaturen is dat ze ter plekke afzonderlijk aan te zetten zijn. Voor oriëntatie is één lamp voldoende. Voor werkzaamheden in de kamer zet ik ze alle vier aan.


Veel licht met weinig energie,.....

Volgend jaar maar eens kijken naar de kajuitverlichting.

Ik sluit dit stukje af met een plaatje van enige jaren geleden. In de afgelopen week waren geplande windmolenparken in het nieuws. Windmolens gaan we steeds meer zien. Onze horizon verandert. Dat houden we niet tegen. We vinden het veranderende zicht jammer, maar tegelijk het gebruik van windenergie weer goed.
Laten we één ding beseffen: De zonsopkomst blijft en laten we daarvan genieten zolang we dat kunnen, windmolens of niet!


........energie uit zon en wind!
IJsselmeer, Urkerhoek, 12 juni 2006

Ik wens u allen een uitstekend vaarseizoen 2014 toe!

Jan.

5 opmerkingen:

  1. Jan,
    Mooi bericht zo aan het begin van het nieuwe vaarseizoen.
    Led gaat heel veel stroom besparen.
    En die windmolens? Je hebt helemaal gelijk, de zon gaat gewoon onder maar komt ook weer op en de wereld draait door.
    Ik wens je en Lies een behouden vaart deze zomer.
    Jan

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jan,
    Nog even...hoe kan het zijn dat je nu al en foto hebt van de boot in Ketelhaven in april 2015 ? Sla je het vaarseizoen 2014 over?
    (zie je onderschrift)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wishfull thinking zullen we maar zeggen.......
      Onderschrift is inmiddels veranderd. Dank je voor je opmerking.

      Verwijderen
  3. Led lampen zijn echt mijn ding. Je bespaard er geld mee en tegenwoordig zijn er ook hele luxe die mooi in huis staan!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat LED lampje bij het ijselmeer geeft pas veel branduren! Veel zuiniger kan het niet ;)

    BeantwoordenVerwijderen