zaterdag 28 maart 2015

De nieuwe NV-Verlag zeekaarten 2015

(bericht bijgewerkt op zondag 3 mei 2015)

Buiten wordt het nog steeds geen voorjaar. Voor Neeltje niet erg, zij blijft nog twee maanden "op de bok". Er komt nog tijd genoeg voor de voorjaarsklusjes. Eerst maar eens de zeekaarten bestellen en op de laptop installeren. Dat gaf een kleine onaangename verrassing.....

Ik werk met het programma WinGPS4Pro van de firma Stentec uit Heeg. Ik gebruikte de digitale kaarten van Stentec voor Nederland en voor de Duitse Bocht en van NV-verlag de kaartensets voor de Oostzee. Alles met perfect resultaat.

 
NV-Verlag kaartensets voor Duitse Bocht en Oostzee,
compleet met CD's en voor de Oostzee havenpilots.

NV-Verlag biedt kaartensets aan met papieren kaart en CD. Die sets zijn voordelig. Sinds kort levert NV-Verlag ook dergelijke sets aan voor de Duitse Bocht en voor Nederland, met gebruikmaking van de originele Hydrografische Dienst kaarten. Alle reden om dit jaar ook de Duitse Bocht sets van NV-Verlag aan te schaffen. Bijzonder zijn de kaarten in Atlas formaat. Het zijn de oude vertrouwde kaarten, maar dan gevouwen en geniet. Het lijkt mij wel handig. Het opzoeken van de juiste kaart is eenvoudiger. Maar het tekenen langs de koersliniaal is wat lastiger door de naad in het midden. Maar wie tekent er nog?

 
Het nieuwe "Atlas" bindwerk van NV-Verlag.

Na installatie bleek dat WinGPS bij inzomen niet meer automatisch de onderliggende kaart toont. De bovenliggende overzichtskaart blijft staan (klik op de plaatjes voor de juiste weergave):

 
De overzichtskaart C1 (1:375.000)
 
 
De volgende C2 is ook nog te grof (1:150.000)

 
En deze willen we zien! Kaart C5 (1:50.000)
 
Dat is niet werkbaar en ik heb Stentec gebeld. Wat blijkt: WinGPS werkt met de dichtheid van de kaart. Bij inzomen wordt de dichtheid minder groot en WinGPS schakelt naar de onderliggende dichtere kaart. Maar nu heeft NV-Verlag al hun kaarten in HD formaat gemaakt met een zodanige dichtheid dat WinGPS niet meer schakelt. Stentec adviseert de bovenliggende kaart uit te zetten of met de hand te schakelen. Dat gaat best maar soms is dat even zoeken. Dat wil je niet als je op een onverwacht kritiek moment de juiste digitale kaart wil zien. We zullen het dit jaar nog aanzien. Overgaan op het programma van NV-Verlag is weer een aardige investering. Bij beide firma's geeft alleen de duurdere Pro versie de AIS signalen weer.

NV-verlag levert elke maand de kaartwijzigingen, ook op papier! De firma stuurt een mail met daarin de links naar de updates. De aanpassingen voor de papieren kaart kan je zelf printen. Bij mij blijken die afdrukken feilloos te passen op de originele kaarten!

 
Geprinte wijzigingsbladen.

De april-wijzigingen waren talrijk. Wellicht doordat dit de eerste wijzigingsbladen zijn na het maken van de kaarten. Ook in de zeegaten Schluchter, Dovetief en Accumer Ee zijn weer tonnen verlegd. Het goed bijhouden van deze wijzigingen kan belangrijk zijn bij het aanlopen naar de eilanden!

In onze boordbibliotheek hadden wij al de boekjes van Jan Werner van uitgever Delius Klasing. Nieuw op de boot is dit jaar de Hafenguide van de Noorse uitgever Skagerrak Forlag, ook via Delius Klasing verkrijgbaar. Voor de kusten van Noorwegen, Zweden en Denemarken is een dergelijk werk ook beschikbaar, maar dan niet in het Duits.


De uitgave van Jan Werner (links) en de Hafenguide van Skagerrak Forlag.


 
Luchtfoto, kaartje en beschrijving, waardevol bij een havenkeuze.

De tonnenposities op de Noordzee laad ik in mei weer in mijn GPS vanaf de site van Nautin en dan kunnen we vertrekken. Maar natuurlijk eerst de voorjaarsklusjes. Naast het bijwerken van wat lakplekjes betreft dat alleen wat werk aan luikjes en muggenhorren.
En we krijgen een zonnekleed op de giek!

 
De zeilmaker maakt een mal voor het zonnekleed,
we hebben er al weer zin in!

Zie ook de oudere berichten over de vakantievoorbereiding:
Oostzee 2010: Planning vaartocht naar Denemarken
Oostzee 2012: Zeekaarten kopen: vakantievoorpret

Wordt vervolgd,

Jan

1 opmerking: